/
/
Verhuizen of Verbouwen?

Verhuizen of Verbouwen?

Je wilt graag meer ruimte!

Een extra slaapkamer of juist beneden wat extra leefruimte. Wat kun je dan het beste doen?

Ga je verhuizen naar een grotere woning of is verbouwen een optie? Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je woonwensen en je mogelijkheden.

Je woont met veel plezier in je huis. Maar je huis voldoet nu niet meer aan je woonwensen.

Is het slimmer om te verbouwen of te verhuizen met dit vooruitzicht? "Daar is geen eenduidig antwoord op te geven", zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Verhuizen en verbouwen kosten allebei geld."

Hoe maak je de keuze?

De keuze tussen verhuizen of verbouwen hangt ook af van je wensen, je financiële mogelijkheden, de locatie die je op het oog hebt of waar je nu woont.

Woon je in een populaire stad of buurt, dan verkoop je je huis sneller dan in minder gewilde regio's van Nederland. Het aanbod van koopwoningen is nu ook beperkter rond de grote steden.

Verhuizen betekent meestal verder weg van buren, vrienden, familie en sociale contacten in de wijk. Kijk dus hoe belangrijk die contacten voor je zijn.

Nog iets om rekening mee te houden is de grote vraag naar aannemers in het hele land op dit moment.

Je woont in een prettige omgeving

Je woning staat in een prettige buurt en je hebt fijn contact met de buren. De winkels zijn op loopafstand en de afstand naar je werk is goed te doen.

Het liefst wil je niet weg.

Om je woning aan te laten sluiten bij je woonwensen kun je dan het beste gaan verbouwen. Bijvoorbeeld een uitbouw voor extra ruimte beneden of een ruime extra slaapkamer op een verdieping.

Een dakkapel of een nieuwe keuken voegt vaak alleen gebruikswaarde toe. Een opbouw of uitbouw kan een kleine financiële waarde toevoegen. De opbrengsten van die extra vierkante meters moet je kunnen afstrepen tegen het leggen van een fundament daarvoor.

Ga altijd eerst bij de gemeente waar je woont na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing.

Het financiële plaatje

Als je weet wat je kunt besteden weet je ook of je je wensen kunt realiseren.

Tenzij je zelf extreem handig bent, zul je assistentie in de vorm van een aannemer nodig hebben.

Een verhuizing kan ook flink pijn doen aan je portemonnee. Denk aan verhuis- en notariskosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Een gesprek met een financieel adviseur kan een hoop duidelijkheid bieden.

Ruimtegebrek is vaak de reden om te willen verhuizen. Als je dat niet goed kunt oplossen in je huidige woning dan moet je verder gaan. Maar gelukkig zijn er vaak mogelijkheden voor het naar wens aanpassen van het huis zodat je kunt blijven wonen.

Vertel ons over uw project

Ontvang persoonlijk advies & een maatwerk offerte